România, în fruntea clasamentului european la un subiect rușinos. Suntem lideri la impozitarea salariului, bani munciți care merg la stat

de: Alexandru Puiu
07 11. 2023

O mare parte din banii pe care îi muncesc românii merg la stat, sub formă de taxe și impozite. În funcție de salariul pe care îl ai, povara fiscală se apropie surprinzător de mult de jumătate din leafă. Dincolo de calculele pe care le vezi mai jos, mai trist este că suntem primii din 16 țări europene când vine vorba de acest subiect trist.

Un studiu publicat în această săptămână de Romanian Business Leaders (RBL) și citat de Economedia.ro atrage atenția asupra nivelului de impozitare a veniturilor din țara noastră în context european. Care sunt contribuțiile sociale și, mai ales, cum se resimt acestea la un venit de 1.000 de euro brut și 3.000 de euro brut.

Citește și: Se majorează salariile din România de la 1 noiembrie, conform legii. Noul salariul minim pe economie pentru acești angajați

Salariații români, cei mai loviți de taxe și impozite

După plata impozitelor și taxelor către bugetul de stat, comparativ cu celelalte 15 țări din Europa analizate, românii rămân cu cei mai puțini bani în buzunar.  Pornind de la referința de 1000 euro brut (5.000 de lei lunar), un român are cel mai mic salariu net. Nu de alta, dar rămâne în mână cu 572 de euro, în timp ce un bulgar în aceleași condiții primește un salariu net de 653 de euro. Olandezii o duc chiar mai bine de atât, cu 746 de euro în mână.

Citește și: Taxele și impozitele pe 2024, mărite iar din pix în decembrie? Moș Crăciun are sacul plin de datorii pentru români

Explicația pentru discrepanța dintre România și restul țărilor europene este că, deși avem o cotă unică de impozitare a veniturilor din salarii, țara noastră se află printre cele 6 țări (dintre cele 16 analizate) în care contribuțiile sociale se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii. În același timp, majoritatea țărilor analizate care au impozit progresiv sau cote diferențiate de impozit, au contribuțiile sociale plafonate maximal, pentru a echilibra povara fiscală totală asupra muncii.

Care este problema și care sunt soluțiile pentru realitatea românească

În condiții normale, ar trebui plafonate la un nivel maximal contribuțiile sociale (CAS și CASS), dar nu se întâmplă asta, iar autoritățile cochetează cu mărirea sarcinii fiscale asupra angajaților prin introducerea unui impozit progresiv. Această practică, dacă nu era evident, va tăia și mai mult din veniturile autohtone comparativ cu celelalte țări europene. Ideală ar fi, conform calculelor RBL, o plafonare a contribuțiilor sociale, în paralel cu implementarea unor deduceri mai mari, mai ales pentru salariile mici, ar permite o eventuală ajustare a cotei unice de impozit pe salarii pentru a echilibra această povară fiscală prin redistribuirea ei în mod echitabil în societate.

*Analiza comparativă din infograficele alăturate a fost realizată de RBL prin contribuția membrilor experți din cadrul grupului de lucru de fiscalitate care au analizat legislația fiscală aplicabilă veniturilor din salarii din 16 țări din Europa. Studiul a fost făcut în perioada mai – august 2023, iar țările luate în analiză au fost Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria.